O poliţistă din Oradea – agent-șef adjunct în cadrul Poliţiei Municipiului Oradea – Biroul Ordine Publică – a fost trimisă în judecată pentru ”acces ilegal la un sistem informatic” şi ”divulgarea de informaţii secrete de serviciu și nepublice”, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
În urma anchetei desfășurate, procurorii au stabilit că polițista – în vârstă de 36 de ani – ar fi săvârșit mai multe infracțiuni între 2017 și 2018.
În noaptea de 21 august 2017 – ora 00:30 – 00:39 -, aflându-se în incinta Poliţiei Municipiului Oradea – Biroul Supravegheri Video, folosind userul şi parola proprie, ”polițista a accesat şi interogat, nelegal, cu depăşirea limitelor autorizării, mai multe baze de date administrate de M.A.I.- D.E.P.A.B.D., şi anume Evidenţa Auto, Evidenţă Persoane, respectiv Evidenţa Paşapoarte (…) scopul verificărilor nefiind unul în interes de serviciu, ci personal”.
La data de 11. 03.2018 – între orele 17:12 – 17:37, polițista a accesat, din nou, şi a efectuat interogări în bazele de date Evidenţa Persoanelor, Evidenţa Paşapoarte şi Evidenţa Auto, ”privind pe numita (…), precum şi cu privire la membrii de familie ai acesteia (tatăl, mama şi fratele)”.
La data de 24.04.2018, în timp ce îşi exercita atribuţiile de serviciu în sediul Poliţiei Municipiului Oradea, polițista a accesat şi efectuat interogări în bazele de date Evidenţa Persoanelor, Evidenţa Paşapoarte şi Evidenţa Auto, privind pe numitul (…), respectiv a familiei acestuia, ”în interes personal, cu depăşirea limitelor autorizării”.
Scenariul a continuat pe aceleași coordonate, de altfel, polițista accesând bazele de date ale MAI, totul în interes personal, nu de serviciu. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.
Procurorii au stabilit că polițista a accesat bazele de date MAI de încă 10 ori, ”nelegal și cu depășirea limitelor autorizării”, obținând informații despre anumite persoane.
În seara zilei de 19.10.2018, ”fiind determinată de suspectul (…), fără nicio justificare legală, în timp ce îşi exercita atribuţiile de serviciu în sediul Poliţiei Municipiului Oradea, a accesat şi efectuat interogări în bazele de date «Evidenţa Persoanelor, Evidenţa Paşapoarte şi Evidenţa Auto» în interesul său personal şi al suspectului (…)., cu privire la (…), cu depăşirea limitelor autorizării, după care a divulgat datele de identificare a persoanei vătămate suspectului (…), persoană interesată de aflarea acestor date”.
Mai grav, la datele de 20.11.2018 – intervalul orar 03:33-03:48 – şi 24.11.2018 – intervalul orar 01:23-01:25 – , ”în baza aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale, sub justificarea nereală a efectuării unor verificări operative, a accesat şi efectuat, în interes personal, interogări în bazele de date Evidenţa Persoanelor şi Evidenţa Paşapoarte”, se mai precizează într-un comunicat transmis de prim-procuror adjunct Sabău Gligor, purtătorul de cuvânt al structuri de comunicare publică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.